Zorg thuis

Zorg in natura (ZIN) of een Persoonsgebonden Budget (PGB)      

Er zijn verschillende manieren om zorg voor uw kind thuis te krijgen. Ouders of verzorgers kunnen kiezen voor zorg in natura (ZIN) of kunnen een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen bij de zorgverzekeraar. Voor het indicatieproces maakt het niet uit voor welke leveringsvorm wordt gekozen. Wanneer u een Persoonsgebonden Budget toegekend heeft gekregen van uw zorgverzekeraar, de gemeente of vanuit de WLZ bepaalt u zelf hiermee wie de zorg bij u levert.

Is er sprake van hoofdzakelijk medische problematiek, dan wordt de zorg uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed. Maar is naast de medische problematiek ook sprake van een (ernstige) verstandelijke handicap én is de zorg vooral gericht op de verstandelijke handicap, dan kan een Wlz-indicatie worden aangevraagd.

Bij zorg in natura heeft de zorgverzekeraar een overeenkomst met de zorgaanbieder die de zorg levert. Hij heeft afspraken met de zorgaanbieder en betaalt deze rechtstreeks. Wordt er gekozen voor zorg via een PGB dan kan een ouder of verzorger zelf zijn zorgverleners kiezen en hier zelf een overeenkomst mee afsluiten. De zorgverleners worden dan betaald vanuit het PGB. 

Kindzorg in de eigen omgeving

Kindzorg is zorg voor het zieke kind en het gezin in de eigen omgeving. Deze zorg kan nodig zijn vanwege bijvoorbeeld ziekte of een lichamelijke beperking. De zorg wordt geleverd in de eigen omgeving van het kind. Dat kan thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook op het (verpleegkundig) kinderdagverblijf, op school of bij familie. Verpleging bestaat uit medische handelingen, zoals wondverzorging, het toedienen van injecties, toediening van medicijnen en sondevoeding. Naast verpleging en verzorging is kindzorg erop gericht om kinderen te helpen zo zelfstandig mogelijk te worden op weg naar volwassenheid.

Zorg in de laatste levensfase

Zorg in de laatste levensfase is niet meer gericht op genezing. Het doel is om het kind een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven. Als kinderverpleegkundige streef ik vooral naar comfort van het kind en ondersteuning van de ouders of verzorgers, om het gezin de regie en zelfstandigheid te laten behouden in deze periode van het leven. Samen kijken we met het kind en het gezin op welke manier in deze fase goede zorg gegeven kan worden. Lichamelijke, psychologische, sociale, pedagogische, culturele en spirituele aspecten zijn onderdeel van de steun en zorg. Er wordt gezorgd voor een goede afstemming van de zorg- en hulpbehoeften.

Particuliere zorg 

Particuliere zorg is zorg die u zelf betaalt. U bent zelf in staat om de zorg te betalen. U heeft geen indicatie nodig. U kunt zelf bepalen wie die zorg levert.